Domácí šípkový sirup - vitamín C pro sychravé podzimní dny
S podzimem je to všude jen samý kašel, rýma🤧, teplota🤒, sopel, bacil, vir 🦠 a tak jsme se vydali na sběr šípků, abychom si vyrobili svůj vlastní šípkový sirup. Šípek je určitě jedním z nejužitečnějších plodů podzimu, protože skvěle funguje na posílení imunity a my si ji rádi posilujeme přírodně, pokud to jde. Šípky jsou totiž třeba spolu s rakytníkem jedni z nejbohatších zdrojů vitamínů C v přírodě.
Výrobou vlastního sirupu navíc zabijete několik much jednou ranou, jak se říká.
1) sběr šípků se dá krásně spojit s procházkou na čerstvém vzduchu (doporučuji pracovní rukavice s sebou, případně i nůžky)
2) děti se zabaví hned několikrát - a to jak při sbírání, tak při samotné výrobě sirupu
3) děti sami vidí, jak proces výroby probíhá, takže se něco i naučí a šípkový sirup pak chutná o to více. No a o té zásobě vitamínu C ani nemluvím :-).


Výroba sirupu není nic těžkého, nemusíte se vůbec bát. Na netu najdete spousty receptů. My postupovali takto:
- 1kg šípků
- 0,5 kg cukru nebo medu (můžete přisladit ještě - my nakonec dali asi tak 3/4 kila, záleží, jak jsou šípky kyselé/sladké). S prvními mrazíky prý bývají sladší.
- Lžička kyseliny citronové na konzervaci
- 1 velký citrón
- 1l - 1,5l vody
Po nasbírání jsme je společně s dětmi zbavili zbytku větviček, pořádně proprali vodou a pak všechny rozmixovali (stačí i tyčový mixér). Tuto směs jsem zalila 3/4 litrem vody a nechala na sporáku zahřát asi 10min. POZOR - teplota by neměla přesáhnout 60 stupňů, aby se vitamín C zachoval. Poté je potřeba směs přecedit přes plátýnko (já použila utěrku, co se plátýnku dost podobá). Postup jsem pak ještě jednou zopakovala, tj. opět zalila 3/4l vody a ještě jednou nechala probublat a zase scedila.
Do "vývaru" z šípků jsme pak přidali kyselinu citrónovou, cukr, šťávu z 1 citronu a míchali, dokud se cukr zcela nerozpustil. Pak už stačí jen přelít do lahviček/skleniček. Skladujeme v lednici, otočené dnem vzhůru raději. Postup na zavařování jsem nikde k tomu bohužel nenačetla, jestli se to tedy nezkazí nebo něco, tak to ukáže čas. Dělali jsme to letos poprvé, dle receptů z webu, tak snad to bude dobrý :-)


Jak již bylo řečeno, šípek má mnohé léčivé účinky, a to nejen preventivně k posílení organismu, ale také při již probíhajícím nachlazení, horečce a kašli. Krom toho mají i detoxikační účinky, snižují množství cholesterolu, působí na žaludek, močové cesty, vhodné jsou i při léčbě močového zánětu a ledvin. A protože nemají žádné vedlejší účinky, můžeme si my i naše děti sirup, či čaj z nich dopřávat denně bez omezení.
Po vychladnutí jsme ho hned vyzkoušeli. V čaji je vynikající, to chutnal moc všem. (dávat, až když je čaj trochu vychladlý). V podobě klasického sirupu to dětem ale moc nejelo.